Σχέδια για τον νέο κόσμο του επίπλου

Είναι ο κατάλληλος χρόνος για κάνει κανείς αλλαγές στα έπιπλα του, σε μια συζήτηση με την σχεδιάστρια κάναμε μια σε βάθος ανάλυση των δεδομένων, επειδή γνωριζόμαστε πολύ καιρό εκείνη διάβαζε τις σκέψεις μου στα μάτια μου πριν ακόμη καλά καλά τις συνειδητοποιήσω, άρχισαν αργά αλλά σταθερά να βοηθούν στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε το θέμα επιλογή νέων επίπλων.
Οι σχεδιαστικές διαφωνίες εμφανίστηκαν αργότε­ρα. Προηγήθηκε μια περίοδος σύγκρουσης ταμπερα­μέντου. Εκείνη πρόσθετε βάρος στο καθετί, εγώ το αφαιρούσα. Δεν μπορούσε να δει μ’ ένα άλλο βλέμμα τον κόσμο του επίπλου. Η ελαφρότητα σαν μια σχεδιαστική αξία του ήταν αδιανόητη. Ξαπόστελνε το χιούμορ, γιατί κατέ­στρεφε την ατμόσφαιρα του εκκλησιάσματος. Αποσο­βούσε τα νέα τολμηρά σχέδια . Έλεγχε υπερβολικά τα σχέδια της, έδινε τόση σημασία στην κάθε γραμμή του σχεδίου.

καρέκλα

πρωτότυπο σχέδιο καρέκλας

Όταν μας ά­κουγε να κάνουμε πλάκα ή να συζητάμε για ξυλοκατασκευές, αντιδρούσε με τη λεπτή περιφρόνηση και την ανεκτικότητα του ενήλικα επαναστάτη απέναντι στους ανώριμους. Ξαναβλέπω και τώρα τη λάμψη της επιείκειας στα μάτια της, καθώς παρατηρούσε τον πυ­ρετό μας για εκείνον το αξέχαστο σχέδιο του χώρου σε μια κατοικία στον Διόνυσο και τη μαθηματική μας απόπειρα να αποδώσουμε τη μα­γεία της υπερβατικής προσέγγισης στο σχεδιασμό με τα συστήματα της Θεω­ρίας των σχεδίων για έπιπλα και τους κανόνες της επιπλοποιίας όπως εφαρμόζονται εδώ.
Ένα μεσημέρι χτυπούσε το τηλέφωνο συνθημα­τικά κι εκείνη αμέριμνα είπε: Α! Ο πελάτης είναι, σήκωσε το. Ο άλλος συνεργάτης μας στην εν λόγω δουλειά έγινε έξαλλος μαζί μου’ τότε συνειδητοποίησε ότι στα συνθηματικά κουδουνίσματα του τηλεφώνου είχα χρησιμοποιήσει τα τεχνικά συ­στήματα της επιπλοποιίας. Έτσι, όταν το τηλέφωνο χτυπούσε 2 φορές ήταν το σύστημα του Ιταλού σχεδιαστή Mario Bellini , οπότε ξέραμε ποιος παίρνει αυτό τον σχεδιαστικό κώδικα, όπως το είχαμε προδιαγράψει. Όχι, δεν ήταν συντηρητικός στην σχεδιαστική προσέγγιση ούτε άτολμος. Κάθε άλλο. Όμως εγκλωβίστηκε τελικά από την ίδια του την έλλειψη έμπνευσης . Ήταν αιχμάλωτος των ιδεών που είχε αιχμαλωτίσει. Ο αποπλανητής ακόμα μία φορά έχει αποπλανηθεί. Είχε πιαστεί κι ο ίδιος στα δίχτυα του θρύλου του. Παγιδευμένος στη διαρκή ετοιμότητα του για το σχέδιο-θαύμα, μες στην υπερδιέγερση, στην ανελέητη θέληση του, ξεπερνούσε τα ανθρώπινα μεγέθη στα σχέδια των κατασκευών του, επηρεασμένος από τον μεγάλο Marco Piva .
Ήταν δύσκολο για μας να αντέξουμε την όλο και πιο τολμηρή προσέγγιση στα σχέδια των σαλονιών . Η μια διαφορά σε ζητήματα υλικών και τεχνολογίας στην κατασκευή γεννούσε την ανάγκη για κάτι επαναστατικό. Μια διαφορετική προσέγγιση στα έπιπλα σαν αυτή που κάνει to κατάστημα επίπλων Sanfos :  https://www.sanfos.gr/epipla
Δεν έχει νόημα να αναφερθώ, γιατί κανείς πια δεν το αντιμετωπίζει έτσι. Η φλόγα που μας έφερε κοντά τρεμόσβηνε ανεπανόρθωτα. Είναι αλήθεια ότι, ακόμη και τότε, κι εκείνη κι εγώ σκαλίζαμε τις σημειώσεις και τα σκαριφήματα των σχεδίων για τους χώρους του καθιστικού αλλά δεν βρίσκαμε τίποτε πρωτότυπο και καινοτόμο.

τραπέζι

καινοτόμο σχέδιο τραπεζιού

Ήρθε κι έκατσε σαν καταχνιά πάνω στη σχέση μας η δυσπιστία κι η διχόνοια. Κανείς μας δεν έβλεπε τον άλλο ολόκληρο. Πρόσεχε μόνο εκείνο το μέρος του που δικαίωνε τις αμφιβολίες του. Ξαναγύριζε καθένας μας σε μια φράση που είχε πει ο άλλος κι έψαχνε σ’ αυτή διαφορετικά νοήματα. Αναζητούσε, σαν καχύποπτη, στα λόγια και τις πράξεις του άλλου εκείνους τους υπαινιγμούς που τον προσβάλλουν, τις αδέξιες φράσεις που ξεφεύγουν και φανερώνουν όσα κρύβει κάτω από τις ιδέες για το υπνοδωμάτιο και την κουζίνα , τα αδύνατα σημεία που εξασθενούν την επιχειρηματολογία του, τον ψεύτικο τόνο και την απλοϊκή του σχεδιαστική προσέγγιση στα σχέδια των καναπέδων και των συνθέσεων τοίχου, τα στραβοπατήματα και τα τρωτά που στηρίζουν τις υπο­ψίες του.
Υπάρχουν πολλές νεωτεριστικές προσεγγίσεις στα σχέδια για έπιπλα κατοικίας όπως εδώ : https://www.epiplou-sxedio.eu
Αλλά δεν φαίνεται βοηθάει, ό,τι συγκινούσε τον ένα, ήταν αρκετό για να το βγάζει σκάρτο ο άλλος. Η υπεροψία της σχεδιαστικής ελιτίστικης κουλτούρας γέμιζε τον αέρα και βάραινε την ατμόσφαιρα οδυνηρά. Εί­χα αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις για το σύνολο των σχεδίων. Κατηγορούσα τον εαυτό μου ότι είναι εγωιστής και δεν μπορεί να έρθει στη θέση του άλλου, ότι έχω το σύμπλεγμα του σχεδιαστή των διασημοτήτων, ότι τον αδικώ και μεγεθύνω τις αδυναμίες του, πως πάω να κάνω συντηρητικές επιπλοσυνθέσεις πως τον συνερίζομαι και δίνω ανούσιες μάχες γοήτρου και υπεροχής.

2 thoughts on “Σχέδια για τον νέο κόσμο του επίπλου

  1. Νικόλ Δεσποτοπούλου says:

    Έχοντας κάνει πρόσφατα ένα ταξίδι στο Παρίσι, μεταξύ άλλων έριξα μια ματιά για κάποια έπιπλα που με ενδιαφέρουν να αλλάξω στο σπίτι μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν είδα κάτι που να με ενθουσιάζει, δεν λέω υπάρχουν πολλά σχέδια και προτάσεις πολύ πρωτότυπες, αλλά δεν υπήρξε κάτι που να μπορείς να πεις ουάου! να κάτι πραγματικά υπέροχο. Επισκέφθηκα πολλά μαγαζιά με βαρύγδουπα ονόματα, αλλά τίποτα το συγκλονιστικό, βεβαίως υπάρχουν πολλά τολμηρά σχέδια όπως του delamaison, αλλά σε κάθε περίπτωση κάτι λείπει, μια σημαντική λεπτομέρεια, ένας ασύμβατος συνδυασμός, μια αδιόρατη παραφωνία. Συνεπώς θα μπορούσα εκ του ασφαλούς να πω ότι το να ελέγχεις υπερβολικά το σχέδιό σου, δίνοντας υπέρμετρη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, δεν είναι κακή ιδέα. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να αγγίξει κανείς την τελειότητα στο έπιπλο και όχι μόνο. Μερικές πολύ καλές προτάσεις σε αυτή την γραμμή, κατά την γνώμη μου μπορεί να βρει κανείς εδώ : http://www.josephdirand.com έχει πολλές καλές και ισορροπημένες ιδέες, για αντικείμενα και χώρους.

  2. Ελενα Κρεμλίδου says:

    Συμφωνώ με Νικόλ Δεσποτοπούλου, στο Παρίσι έχει μαγαζιά με έπιπλα που μπορείς ότι καλύτερο υπάρχει σε σχέδιο και ιδέα, αυτή την στιγμή, μετά το Μιλάνο βέβαια, ήμουν στο Μιλάνο πριν λίγους μήνες, το βρήκα στα εκεί καταστήματα επίπλων δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ειδικά σε αυτό το κατάστημα : http://www.salvioniarredamenti.it υπάρχουν απίστευτα έπιπλα. Όμως και στην Ελλάδα μπορείς να βρεις πάρα πολύ ωραία έπιπλα, στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Μενίδι υπάρχει το κατάστημα επίπλου Sanfos, ότι έπιπλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε σχέδια και ποιότητα εφάμιλλη του Παρισιού και του Μιλάνο.

Comments are closed.